HÍREK

Növekedés az ingatlanpiacon - Csökkenés a lakásoknál

Némi növekedés olvasható ki az ingatlanpiacra vetítve a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb piaci felméréséből. A növekedés elsősorban az iroda és a raktárpiacon tapasztalható, az üzlethelyiségek és a lakások esetében azonban még nem érzékelhető emelkedés.


A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2011 áprilisában 101,2, ami jóval kedvezőbb az előző, 2011. januári megkérdezés során kapott értéknél (94,5). Az index értéke elérte, sőt kissé meg is haladta a kétezres évek átlagát. A jelen megkérdezés során kapott eredmény 6 ponttal alacsonyabb a válság kitörése előtt mért értéknél, de mintegy 17 ponttal magasabb a 21 hónappal ezelőtti "történelmi" mélypontnál.

Az egy negyedévvel ezelőtti megkérdezéshez képest határozottan javultak a kilátások az iroda- és a raktárpiacon, s kissé az üzlethelyiség-piacon. Az iroda- és a raktárpiacon a megfelelő indexértékek kissé meghaladják a kétezres évek átlagát jellemző szintet. A lakáspiacon csak hibahatáron belül javultak a kilátások. 2011 áprilisában az ingatlanfejlesztők - a lakáspiac kivételével - derűlátóbbak, mint az ingatlan-forgalmazók és -tanácsadók.

A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések az előző negyedévhez képest alig változtak, némi javulás volt érzékelhető a budai zöldövezetben és a fővárosi családi házas területeken. Kelet-Magyarországon a családi házak kivételével általában romlott a helyzet. Nyugat-Magyarországon csak a családi házak esetében volt némi romlás érzékelhető.

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest nem várnak jelentős változásokat, azaz a lakáspiaci fellendülés a megkérdezettek szerint még várat magára. E vélekedés érthető, hiszen a keresletet visszafogja, hogy a lakosság jövedelmi helyzete csak egy szűk körben javul, a bankok hitelezési aktivitása kicsi és magán a lakáspiacon is sok a bizonytalanság (a devizahiteleseket segítő csomag konkrét tartalma és annak megvalósítási módja, az új építéseket támogató esetleges intézkedések, stb.) Emellett az is érdekes lehet, hogy a potenciális fizetőképes vásárlók mikor érzik úgy, hogy a lakásárak már nem csökkennek tovább, mikor kezdenek vásárolni.


forrás (Portfólió.hu)


 

« vissza az előző oldalra
7 ingatlaniroda
1213 eladó ingatlan
153 kiadó ingatlan
474 új építésű ingatlan
0 akciós banki ingatlan
Energetikai tanúsítvány