HÍREK

2013 január 1-től módosultak az illetékszabályok

Módosították az illetéktörvényt 2013. január 1-jei hatállyal. Ez érinti az ingatlant vásárlókat is, egykulcsos lesz lakás vagy ház vásárlása esetén az illeték (visszterhes vagyonszerzés illeték). Az ingatlan értékétől függetlenül 4 százalék illetéket kell fizetni.


Eddig 4 millió forint értékhatárig csak 2 százalék illetéket kellett fizetni, 4 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanra pedig 4 százalék illetéket kellett fizetni. Most azonban az illetéktörvény módosítása után 2013. január 1-jétől minden esetben 4 százalék lesz az illeték, tehát 80 ezer forinttal nő ingatlanvásárlás utáni illeték, ha valaki 4 millió forintnál drágább lakást, házat vásárol, tehát az esetek nagyobb részében.


Egyszerűsödött az öröklési és ajándékozási illeték
Öröklés és ajándékozás esetén az illetékek két kulcs lesz az eddigi 18 helyett. Az egyenes ági rokonok közötti általános illeték mértéke 18 százalék, amíg kedvezményes lesz a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése, ekkor az öröklési és ajándékozási illeték mértéke a 9 százalék lesz. Egyenes ági rokonok közötti valamennyi vagyonszerzés – az ingyenes és a visszterhes is – ingyenes. Házastársuk utáni öröklés esetén az özvegyek értékhatár nélküli illetékmentességet kapnak, az eddigi 20 millió forintos öröklési illetékhatárt értékhatárt eltörölték. Tehát a házastárs is az egyenes ági rokonokhoz hasonló jogokkal rendelkezik az örökösödési illeték terén.


Megszűnik a negatív illetékalap utáni illeték
Eddig a magánszemély akkor is kellett, hogy illetéket fizessen, ha olcsóbb ingatlant vásárolt. Mivel manapság ez jellemzően a devizahitel-adósok problémája, az ő terheiket kívánja csökkenti az intézkedés. Tehát ezen túl nem kell illetéket fizetni, olcsóbb lakást, házat veszünk, mint, amilyet eladtunk.


Csökken a 35 év alattiak lakásszerzési illetéke
A 35 év alattiak lakásszerzési kedvezménye elő lakás esetén az eddigi 8 millió forintos értékhatárról 15 millió forintra emelkedett, és megszüntették az illetékkedvezmény-maximumot is. Tehát a 35 éven aluli vásárlónak első lakás esetén, ha 15 millió forintnál olcsóbb ingatlant vásárolnak, akkor csak az illeték felét kell kifizetniük.

« vissza az előző oldalra
7 ingatlaniroda
1213 eladó ingatlan
153 kiadó ingatlan
474 új építésű ingatlan
0 akciós banki ingatlan
Energetikai tanúsítvány