HÍREK

Szakértő kollégánk az INDEXEN és a Kisalföldben.

A Kisalföld megkeresésére kollégánk elemezte a jelenlegi soproni ingatlanpiacot.
Íme a cikk, mely teljes egészében a Kisalföldben olvasható. Árrobbanás a soproni panellakás piacon?
A hét és félmilliós panellakás tíz perc alatt elkel, de ilyenből nem sok van a városban. A 30-40 milliós családi házakból is hiány van.
Az elmúlt egy-másfél évben jelentős drágulás figyelhető meg Sopronban a panellakás piacon. Most már 9-9,5 millió forint körüli összegért lehet venni legolcsóbban egy két szobás, 50-60 négyzetméteres lakást. - A hét és félmillió forintért meghirdetett panellakás gyakorlatilag tíz perc alatt elkel - mondja Lendvai Csaba, a Lakáskulcs soproni tulajdonosa. - Az áremelkedés okai több tényezőre vezethetők vissza. Az elmúlt időszakban mind többen költöztek, költöznek Sopronba. Mivel nő a kereslet, az felhúzza az árakat is. Másrészt, voltak, akik úgy szabadultak meg a deviza hitelüktől, hogy eladták a nagyobb értékű ingatlanjukat. S a fennmaradó összegből vásároltak egy kisebbet. Harmadrészt, ha lassan is, de kezd beindulni a lakáshitelezés. Mint megtudtuk, a panellakásokra továbbra is lenne igény, de ezekből eladó kevés van. Miként a nagy értékű, 30-40 millió forintos családi házakra is. Hiába jelentkeznek többet, hogy ilyent vásárolnának, mégsem találnak megfelelőt. - Kevés az újszerű építésű lakás a városban - folytatja a szekértő. - Miként beépíthető telkekből is. Ez is magával hozza az árak emelkedését.
Lendvai Csaba tapasztalata szerint az albérleteket tekintve is hasonló a helyzet, mint a panellakásoknál. - A legkeresettebb albérlettípus a másfél szobás, felújított lakás - említi a szakértő. - Nem ritka, hogy háromszáz euró (90 ezer forint) plusz rezsiért is kivesznek egy ilyen lakást. Az összeg első hallásra soknak tűnik. Ám, ha azt számoljuk, hogy Ausztriában akár 1200-1500 euró is megkereshető, akkor ezzel viszonyítva már elfogadhatóbbnak tűnik. Ám, nem ritka, hogy 650 euróért is vettek már ki lakást. Ami tehát jó az eladónak, kiadónak, kevésbé lehet az a vevőnek. A soproni albérlet átlagára gyakorlatilag a magyar minimálbérnek felel meg. forrás: www.kisalfold.hu

« vissza az előző oldalra
7 ingatlaniroda
1208 eladó ingatlan
144 kiadó ingatlan
465 új építésű ingatlan
0 akciós banki ingatlan
Energetikai tanúsítvány